Antropontoloji ya da İnsan-Varlıkbilgisi

56,00 -30%

Felsefe yapısı gereği antropontolojiktir; felsefe ancak insan varoluşuyla “kendisi” olmaktadır.

Stokta yok

Stok kodu: 9786052389492 Kategoriler: , Etiketler:

Felsefe yapısı gereği antropontolojiktir; felsefe ancak insan varoluşuyla “kendisi” olmaktadır.

“Felsefenin Gör Dediği” ana başlığı altında yayımlanan Antropontoloji ya da İnsan-Varlıkbilgisi çerçevesinde, insan ile felsefe arasındaki “arada olma” ortak paydasından yola çıkılarak, felsefenin doğasıyla insanın doğası arasında ya da insanın doğasıyla felsefenin doğası arasında bağ kuruluyor ve felsefenin varolana yönelttiği keskin bakışın sonucunda görülenlerin neler olduğu ortaya konuyor. Felsefe keskin bakışını her şeyden önce kendine yöneltiyor; bu bağlamdaki yönelmenin sonucunda arada olanın, aynı zamanda da doğası kendisi gibi olana, arada olana yönelen bir bilme etkinliği olduğu anlaşılıyor. Bu çalışmanın ana savı, arada olan bir etkinlik olarak felsefenin temel disiplininin antropontoloji, insan-varlıkbilgisi ya da insan-ontolojisi olduğudur.

Betül Çotuksöken önceki çalışmalarında sürekli yöneldiği dışdünya-düşünme-dil ve insan-dünya-bilgi ilişkilerini bu kez antropontolojik yaklaşımla ele alıyor.

Dizi

İlk basım tarihi

Mayıs 2018

ISBN

ISBN 978-605-2389-49-2

ISBN (e-kitap)

978-605-2389-70-6

Editör

Kapak tasarımı

Sayfa sayısı

232

Boyutlar

13×19,5 cm

Kâğıt

70 gr. Enso

Kapak

300 gr, mat kuşe, Amerikan cilt

Author Picture

Betül Çotuksöken

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü 1972’de bitirdi. Özel Darüşşafaka Lisesi’nde öğretmenlik ve müdür yardımcılığı yaptı (1972-1978). İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nde Yabancı Dil Eserleri Sınıflandırma Servisi’nde çalıştı (1978-1982). İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Sistematik Felsefe ve Mantık Anabilim Dalı’na araştırma görevlisi olarak girdi (1982). 1984’te felsefe doktoru, 1987 yılında yardımcı doçent, 1988’de doçent, 1996’da da aynı üniversitede profesör oldu. 2000 yılında Maltepe Üniversitesi’nin kadrosunda yer aldı, 2004’te Felsefe Bölümü’nü kurdu. Maltepe Üniversitesi’nde İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi (2005) ile Prof. Dr. Nermi Uygur Kitaplığı’nın (2006) kuruluşuna öncülük etti. Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu’na 2003 yılında üye olarak seçildi, burada başkan yardımcılığı yaptı; Yönetim Kurulu üyeliği halen sürmektedir. XXV. Dönem UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Felsefe İhtisas Komitesi üyeliğinde bulundu. Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı, İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu üyesi, Maltepe İlçe İnsan Hakları Kurulu üyesi, Türkiye Felsefe Kurumu başkan yardımcısı, Darüşşafaka Yüksek Danışma Kurulu ve Darüşşafaka Cemiyeti Eğitim Komisyonu üyesi, Çelikel Eğitim Vakfı Danışma Kurulu üyesi, Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı Danışma Kurulu üyesi olan Betül Çotuksöken’in felsefe alanında yazdığı, editörlüğünü yaptığı ya da Türkçeye çevirdiği çok sayıda kitabı ve makalesi vardır. Çalışmalarını son yıllarda özellikle insan eksenli varlık felsefesinde yoğunlaştırmış ve bu bağlamda “antropontoloji” kavramını yaratmıştır.

Güncelleniyor…
  • Sepetinizde ürün bulunmuyor.