Theta – Metafizik Kitap 9

129,50 -30%

Türkçesi Gurur Sev, Kaan H. Ökten

Felsefenin olmazsa olmaz metinlerinden…

“Bütün imkânlar ya duyumlar gibi doğuştandır, ya flüt çalmak gibi alışkanlıkla kazanılır ya da zanaatlar gibi öğrenmeyle.”

E-kitap: D&RidefixKoboCalibro

  
Stok kodu: 9786055904739 Kategoriler: , ,

Felsefenin olmazsa olmaz metinlerinden…

“Bütün imkânlar ya duyumlar gibi doğuştandır, ya flüt çalmak gibi alışkanlıkla kazanılır ya da zanaatlar gibi öğrenmeyle.”

Aristoteles’in Metafizik isimli derleme yapıtının 9. kitabı olan Theta’yla birlikte dizinin ikinci cildi de okurla buluşmuş oluyor. Daha önce bu seri kapsamında felsefe tarihinin en çok tartışılan metinlerinden olan Lambda yayımlanmıştı.

Aristoteles Theta’nın hemen başında imkân (dunamis), tamamlanma (entelekheia) ve etkinlik (energeia) olmak üzere üç ayrı var olma tarzından söz eder. Theta’nın konusu da esasen budur: “Varolan bir yandan ne’lik ya da nasıllık ya da nicelik, diğer yandan imkân, tamamlanma ve ergon’a  [iş/eser] göre söylenir.” Theta’da Aristoteles, işte bu üç konuyu ele almakta ve özellikle imkân ile etkinlik üzerinde ayrıntılı olarak durmaktadır.

Theta’da da Lambda’da uygulanan yönteme bağlı kalınarak interlineer aktarım, bire bir çeviri ve güncel Türkçe çeviri bir arada kullanıldı. Ayrıca, sinopsis ve sözlük aracılığıyla metin daha anlaşılır kılındı.

Çeviren

,

İlk basım tarihi

Temmuz 2013

ISBN

978-605-5904-73-9

ISBN (e-kitap)

978-605-2389-37-9

Editör

Kapak resmi

Attika tondosu( y. MÖ 460) Apollon ve Kunduz

Sayfa sayısı

232

Boyutlar

13×19,5 cm

Kâğıt

70 gr. Enso

Kapak

300 gr. Mat Kuşe

Author Picture

Aristoteles

Felsefe tarihinin en önemli birkaç düşünüründen biri olan Aristoteles, MÖ 384 yılında
Yunanistan’ın kuzeyinde bulunan Stageira’da doğdu. Atina’daki Akademeia’ya 17 yaşındayken dahil oldu. Platon’un ölümünden sonra Akademeia’dan ayrıldı. Daha sonra Makedonya hükümdarı II. Philippos, oğlu Aleksandros’un (Büyük İskender’in) eğitimiyle ilgilenmesi için Aristoteles’i başkent Mieza’daki saraya davet etti. Bir süre sonra Aristoteles yine Stageira’ya geri döndü ve burada yakın dostu Theophrastos’la birlikte çalışmalarını sürdürdü. Aristoteles 335 ya da 334 yılında yeniden Atina’ya döndü. Atina’da bulunan Apollon Lykeios (Kurt Apollon) Gymnasion’unda bir okul kurdu (Lykeion) ve burada 13 yıl eğitim ve araştırmalarına devam etti. Günümüze kadar nakledilebilmiş olan Corpus Aristotelicum’daki (Aristoteles Külliyatı’ndaki) bütün eserlerin kendisinin bu dönemine ait ders notları ve öğrenci tutanakları olduğu kabul edilir. Aristoteles bilinmeyen bir hastalık sonucunda MÖ 322 yılında 63 yaşındayken öldü.

Güncelleniyor…
  • Sepetinizde ürün bulunmuyor.