Antropontolojinin Işığında Etik ya da Ahlak Felsefesi

147,00 -30%

Antropolojik nitelikli varlıkbilgisi, gerek etki-tepki bağlamlı salt istemeye dayalı davranışıyla ve ilişkisiyle, gerekse de düşünmeye dayalı eylemiyle ve ilişkisiyle insanın dünyayı değiştirdiğini ileri sürüyor.

  
Stok kodu: 9786057643445 Kategoriler: ,

Antropolojik nitelikli varlıkbilgisi, gerek etki-tepki bağlamlı salt istemeye dayalı davranışıyla ve ilişkisiyle, gerekse de düşünmeye dayalı eylemiyle ve ilişkisiyle insanın dünyayı değiştirdiğini ileri sürüyor.

“Felsefenin Gör Dediği” ana başlığı altında yayımlanan ilk kitap Antropontoloji ya da İnsan-Varlıkbilgisi’nde insanın bir varolan olarak ne ya da kim olduğu üzerinde duran Betül Çotuksöken, ikinci kitap Antropontolojinin Işığında Etik ya da Ahlak Felsefesi’nde, insanı varolan karşısında sergilediği “eylemleri” ve “ilişkileri” bağlamında ele alıyor.

Betül Çotuksöken, sürekli olarak durumlar içinde, durumlar arasında ya da durumlar karşısında olan, durum ya da durumlar içinde, arasında, karşısında duruş geliştiren, başka bir deyişle durumlarla karşılaşan, geliştirdiği duruşuyla durumları karşılayan eylem öznesi insanı, onun kişi halini gözden kaçırmamaya dikkat eden, felsefece görmenin somut sonucu olan bu metinlerde, insan eylemlerine, insan ilişkilerine antropontolojik açıdan bakmayı önceliyor. Antropontolojinin sağladığı görme biçimiyle insan bu kez eylemlerinde ve ilişkilerinde, eylemlerin ve ilişkilerin ortak paydalarında ele alınıyor.

Dizi

İlk basım tarihi

Mayıs 2021

ISBN

978-605-7643-44-5

ISBN (e-kitap)

978-605-7643-58-2

Editör

Kapak tasarımı

Sayfa sayısı

328

Boyutlar

13×19,5 cm

Kâğıt

70 gr. Enso

Kapak

300 gr, mat kuşe, Amerikan cilt

Author Picture

Betül Çotuksöken

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü 1972’de bitirdi. Özel Darüşşafaka Lisesi’nde öğretmenlik ve müdür yardımcılığı yaptı (1972-1978). İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nde Yabancı Dil Eserleri Sınıflandırma Servisi’nde çalıştı (1978-1982). İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Sistematik Felsefe ve Mantık Anabilim Dalı’na araştırma görevlisi olarak girdi (1982). 1984’te felsefe doktoru, 1987 yılında yardımcı doçent, 1988’de doçent, 1996’da da aynı üniversitede profesör oldu. 2000 yılında Maltepe Üniversitesi’nin kadrosunda yer aldı, 2004’te Felsefe Bölümü’nü kurdu. Maltepe Üniversitesi’nde İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi (2005) ile Prof. Dr. Nermi Uygur Kitaplığı’nın (2006) kuruluşuna öncülük etti. Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu’na 2003 yılında üye olarak seçildi, burada başkan yardımcılığı yaptı; Yönetim Kurulu üyeliği halen sürmektedir. XXV. Dönem UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Felsefe İhtisas Komitesi üyeliğinde bulundu. Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı, İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu üyesi, Maltepe İlçe İnsan Hakları Kurulu üyesi, Türkiye Felsefe Kurumu başkan yardımcısı, Darüşşafaka Yüksek Danışma Kurulu ve Darüşşafaka Cemiyeti Eğitim Komisyonu üyesi, Çelikel Eğitim Vakfı Danışma Kurulu üyesi, Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı Danışma Kurulu üyesi olan Betül Çotuksöken’in felsefe alanında yazdığı, editörlüğünü yaptığı ya da Türkçeye çevirdiği çok sayıda kitabı ve makalesi vardır. Çalışmalarını son yıllarda özellikle insan eksenli varlık felsefesinde yoğunlaştırmış ve bu bağlamda “antropontoloji” kavramını yaratmıştır.

Güncelleniyor…
  • Sepetinizde ürün bulunmuyor.